Nieuwe smartphone uitkiezen

Je kent het vast wel; je oude telefoon is traag geworden en je wilt een nieuwe gaan aanschaffen. Een lastige keuze op zijn zachts gezegd, want er is zoveel keuze! De ontwikkelingen op het gebied van de smartphone gaan tegenwoordig ook enorm snel, als je vandaag een nieuw model koopt is deze binnen een paar maanden alweer ‘oud’.

Natuurlijk kun je met een nieuwe telefoon best een aantal jaar doen, maar je wilt wel goede research doen voordat je een aankoop doet. Je bent namelijk zomaar een paar honderd euro verder. Uiteraard zijn er ook voordelige smartphones op de markt verkrijgbaar. Wij raden deze in de meeste gevallen niet aan, omdat ze vaak erg traag zijn. Vanzelfsprekend zijn hier ook uitzonderingen op, maar als je gaat shoppen in de middenmoot ben je vaak het beste uit. Je telefoon is dan snel en niet te duur.

Vroeger waren vooral de Blackberry telefoons heel populair, voornamelijk door het zogenaamde ‘pingen’ waarmee je gratis via het internet berichten kon verzenden naar andere gebruikers van de toestellen. Dit was vooral populair onder jongeren zodat ze heel de tijd met elkaar in contact konden blijven. Niet veel later kwam de Whatsapp op de markt waar het niet uit maakte welke telefoon je had. Je kon dus tussen iPhone, Android en Blackberry berichten verzenden. Vanzelfsprekend was dit veel handiger, omdat je niet gebonden was aan een bepaald merk. Inmiddels zijn de Blackberry telefoons een stuk minder populair geworden.

Nieuw of tweedehands?

refurbished telefoonJe kunt ervoor kiezen om een telefoon aan te schaffen bij je abonnement. Hiervoor moet je tegenwoordig een lening afsluiten. Je zult dus je inkomen moeten aantonen en hier zijn bepaalde regels voor. Zo moet je boven een bepaald bedrag per maand verdienen om een bedrag te kunnen lenen. Daarnaast zijn we in Nederland vaak niet zo dol op leningen. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een smartphone in de winkel aan te schaffen, gewoon het toestel volledig betalen. Daar zul je natuurlijk wel even voor moeten sparen, dat is logisch.

Ook zie je steeds vaker dat mensen kiezen voor een tweedehands toestel. Hier kun je namelijk veel geld mee besparen t.o.v. een hele nieuwe in de winkel. Iemand anders heeft de afschrijving al gedragen. Het nadeel hiervan is natuurlijk wel dat je geen garantie hebt, als je van een particulier koopt. Er is echter ook een andere manier om een tweedehands toestel te kopen en toch garantie te hebben. Dit heet refurbished, er zijn bedrijven die defecte toestellen opkopen, bijvoorbeeld van verzekeraars. Deze bedrijven lopen de toestellen helemaal na en repareren deze en voorzien ze van de laatste updates. Ook worden de toestellen vaak helemaal schoongemaakt en getest. Vervolgens worden ze verkocht tegen een lager tarief dan de originele retail prijs. Zo heb je vaak een mooi en goed werkend topmodel van bekende merken, tegen lagere prijzen. En natuurlijk met garantie. Je ziet dit vaak bij iPhones en andere bekende merken, je hebt dan vaak een iets ouder model, niet het allerlaatste toestel.